Hvad er passiv brandsikringstiltag?

Skrevet af:

Efter mange års arbejde inden for byggebranchen har jeg set, hvor afgørende passiv brandsikring er for både bygningens og beboernes sikkerhed, men også for sikring af værdier.

Passiv brandsikring er de tiltag, der er indbygget i en bygning for at forhindre, at en brand spreder sig. I modsætning til aktiv brandsikring, som eksempelvis røgalarmer eller sprinklersystemer, kræver passiv brandsikring ingen handling for at virke – den fungerer automatisk og er konstant på vagt. Eksempler på passiv brandsikring er brandmure, brandsikre døre og brandhæmmende materialer i vægge og lofter.

Mange tænker måske ikke over det i hverdagen, men passiv brandsikring er en central del af bygningsreglementet, især BR18. Det er her, at bestemmelser om brandsikring af bygninger i Danmark findes. En af de tragiske eksempler på, hvor galt det kan gå, når passiv brandsikring ikke fungerer som den skal, er branden i Vanløse. Her spredte en brand sig uhensigtsmæssigt gennem tagrummet, hvilket resulterede i ødelæggelsen af 100 lejemål. Havde der været ordentlige brandkamme op gennem tagkonstruktionen, kunne branden måske være blevet begrænset, og skaderne reduceret. Det fortæller flere eksperter.

Usynlig, men effektiv beskyttelse

Passiv brandsikring er ligesom en hemmelig beskyttelse, der er bygget ind i et hus for at forhindre branden i at sprede sig. Forestil dig, at huset har usynlige mure og specielle døre, der kan holde flammerne tilbage, så de ikke breder sig til andre rum. Det er ikke noget, du kan se eller tænde for, men det er der hele tiden og hjælper med at holde dig og dit hjem sikkert, hvis der skulle opstå en brand.

Passiv brandsikring er ikke kun vigtig for at beskytte bygningen og beboerne, men også for redningsberedskabet. Når brandfolkene ankommer til en brand, vurderer de situationen ud fra bygningens brandsikring, set fra et meget hurtigt perspektiv – ofte et gæt. Hvis brandsektioner eller celler er brudt på grund af fejl som dårlige rørgennemføringer eller kabelbakker der er gennemført i brandvægge, kan branden hurtigt sprede sig. Det betyder, at deres indsats bliver vanskeligere, og at risikoen for skader på mennesker og ejendom stiger markant.

Vigtigheden af veludført renovering

Når man renoverer eller bygger om, er det vigtigt at sikre, at de passive brandsikringstiltag ikke svækkes. Desværre sker det ofte, at entreprenører eller håndværkere glemmer at lukke hullerne efter rør- eller kabelføringer ordentligt. Det efterlader bygningen sårbar, da flammer og røg kan passere gennem disse åbninger, hvilket ophæver bygningens oprindelige brandsikringsniveau.

Jeg har i løbet af mine mange besigtigelser af ældre ejendomme endnu ikke oplevet en bygning, hvor der ikke var mangler i forhold til den passive brandsikring. Fejlene kan variere i alvor, men det fælles træk er, at mange bygningsejere er gode til at vedligeholde deres aktive brandsikringssystemer, som automatisk brandalarmanlæg og slangevinder, men de glemmer ofte den passive brandsikring. Det skyldes ofte, at man ikke tænker over, hvordan en renovering kan påvirke den oprindelige brandsikring.

Professionel gennemgang er ofte nødvendig

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din bygning er tilstrækkeligt brandsikret, er det vigtigt at få foretaget en gennemgang. Det kan være svært som bygningsejer at vurdere, om alt er, som det skal være, specielt når det kommer til passiv brandsikring, der ofte er skjult i teknikrum, over nedhængte lofter eller bag tekniske installationer. Derfor anbefaler jeg altid, at man får en professionel til at kontrollere de passive brandsikringstiltag.

Årlige kontroller: Lovpligtig og nødvendig

Årlige kontroller af passiv brandsikring er ikke kun en god idé – det er et krav ifølge BR18. Særligt er forsikringsselskaberne blevet meget opmærksomme på, at byggerier der ikke har udført den årlige kontrol jf. BR18 DKV i nogen tilfælde ikke er dækket af deres brandforsikring.

Hvis du står over for en renovering, et nybyggeri eller andet der involverer gennemføring af passiv brandsikring, er det vigtigt at gøre entreprenøren opmærksom på, at arbejdet ikke er færdigt, før alle gennemføringer er korrekt udført og sikret mod brand.

Passiv brandsikring er en af de mest oversete, men vigtigste dele af en bygnings brandsikkerhed. Det er de skjulte helte, der kan betyde forskellen mellem en brand, der hurtigt kan slukkes, og en brand, der spreder sig ukontrollabelt og skaber stor skade. Glem derfor ikke at tage dette aspekt af din bygnings vedligeholdelse alvorligt.

For mange kan det være en udfordring blot at identificere den passive brandsikring i den enkelte ejendom. Dertil kommer at vide, hvordan man identificerer fejl og mangler, eller bare at vide hvordan den passive brandsikring ser ud, når den er i orden og intakt.

Når BrandSyd udfører denne kontrol, hjælper vi jer derfor samtidigt med det lovpligtige eftersyn af passiv brandsikring – vi hjælper jer med andre ord til at få et stempel i logbogen.

Se vores artikel omkring gode råd, til at efterse og kontrollere passiv brandsikringstiltag.

Del artikel:

Flere artikler

Har du et dilemma, der minder om dette?
Udfyld formularen og lad os hjælpe Jer