6 gode råd om kontrol af passiv brandsikring

Skrevet af:

Jf. Bygningsreglementet 2018 er det et krav, at de passive brandsikringstiltag skal kontrolleres og vedligeholdes mindst 1 gang om året. I mange år har de passive brandsikringstiltag ikke været i fokus, selvom det også tidligere har været et krav at vedligeholde disse. Derfor er fokus nu enormt højt, særligt fra forsikringsselskaber. Det er svigt i de passive brandsikringstiltag som kan give den hurtigste brandspredning, og dermed størst skade.

Her er 6 konkrete og enkle råd til, hvordan du kan kontrollere og vedligeholde din passive brandsikring:

1: Hold styr på dine tegninger og brandplaner

De er afgørende for at sikre, at din kontrol er grundig og præcis. Det er vigtigt at bruge de tegninger, der blev godkendt ved bygningens opførelse. De viser ofte, hvor dine passive brandsikringsforanstaltninger er placeret, så du præcist ved, hvilke vægge, døre eller lofter du skal inspicere. Ved ældre bygninger kan det være svært at finde tegningsmateriale, der viser brandforhold. Kan du ikke finde tegningsmateriale eller andet der angiver dine passive brandsikringstiltag, bør du få udarbejdet en konkret vurdering for dine forhold.

2: Vær opmærksom på renoveringer eller installationsarbejde

Når du foretager løbende installationsarbejde som fx overvågning, nyt system til åbning af automatiske døre, eller andre ændringer af bygningen som påvirker dine passive brandsikringstiltag, skal disse gennembrydninger af brandceller og brandsektioner genoprettes med samme brandteknisk klassifikation som de er godkendt efter. Derfor er det vigtigt at have et godt overblik over de renoveringer og forbedringer, der foregår i din bygning. For eksempel, hvis du installerer et nyt sikkerhedssystem med videoovervågning, skal du sikre dig, at kablerne, der gennemfører vægge og lofter, ikke kompromitterer brandsikkerheden.

3: Vær opmærksom på branddøre

Døre er ofte det svageste led for at en brand kan sprede sig. En branddør, der ikke lukker ordentligt, beskytter ikke bedre end et hul, der ikke er tætnet korrekt. Sørg for, at dine branddøre lukker korrekt. Her særligt, at dem med påmonteret pumpe frit kan lukke sig selv. Der er en grund til, at de har en pumpe, der lukker døren. Blokér dem ikke med kiler eller andre genstande. Du kan teste din dør, som er udstyret med pumpe, ved at holde den åben 30 cm fra karm og slippe. Døren skal lukke korrekt i og slutte tæt i falsen. Dine branddøre har en sammenhæng med placering af dine brandsektioner og brandceller. Du kan derfor ofte blive klogere på klassifikationen af dine døre, ved at se på dine tegninger – hvis tegningerne er opdateret.

4: Overvej automatisk branddørslukning

Hvis du ofte ser, at branddøre er proppet op med kiler, kan en ABDL-løsning (automatisk branddørslukning) være en god idé. Så lukker dørene automatisk ved brand og sikrer effektiv aflukning. Røgen er den største fjende, når vi taler om tab af værdier og særligt tab af drift. Fx kan røg fra et værksted, der vandrer igennem en dør, der ikke er lukket, ud igennem et lager, være med til at ødelægge de varer og produkter, der måtte være på lageret. Overvej derfor altid, hvor stort økonomisk tab der kan ske, såfremt I ikke installerer en sådan ABDL-løsning. De fleste ABDL-løsninger fås fra omkring 8-10.000 kr. ex moms.

5: Kontroller brandmodstanden i nyinstallerede vinduer

Hvis du har udskiftet vinduer i et byggeri, bør du sikre dig, at de opfylder eventuelle krav til brandmodstand, især hvis de er placeret i områder, der skal beskytte mod både flammer og røg. Det kan fx være i områder, hvor der er risiko for vinkelsmitte, eller områder mellem produktion og lager, hvor du har en gennemgående gang med lysindfald igennem vinduer. Hvis disse krav ikke er opfyldt, er bygningens brandsikkerhed svækket.

6: Kontroller redningsberedskabets indsatsveje og indsatsforhold

Brug dine bygningstegninger til at identificere brandveje og lignende. Hvis du ikke har disse oplysninger, anbefales det at rådføre dig med en brandrådgiver, og gerne en med særlig god indsatstaktisk forståelse. Han vil kunne se, hvilke områder som vil være kritiske for redningsberedskabet, og han vil kunne lave en vurdering af de reelle forhold for jeres byggeri. Vurderingen kan være med til at hjælpe jer, når I årligt skal kontrollere de passive brandtekniske tiltag. Det sikrer, at redningsberedskabet kan foretage en hurtig, sikker og effektiv indsats, som redder alt det du har mest kært.

For det er det, det hele handler om.

At sikrer det vi holder mest af, ved hjælp af god brandsikkerhed i vores bygninger.

Del artikel:

Flere artikler

Har du et dilemma, der minder om dette?
Udfyld formularen og lad os hjælpe Jer