Brandteknisk dokumentation

Hvad er brandteknisk dokumentation?

Når en bygningsejer ønsker at opføre et byggeri, skal der søges byggetilladelse i overensstemmelse med Bygningsreglementet 2018 (BR18). Dette indebærer, at der udarbejdes dokumentation for brandforhold, som viser, at bygningen overholder bestemmelserne i kapitel 5, samt at der udføres kontrol i design-, projekterings- og udførelsesfasen i henhold til kapitel 30.

Kort fortalt betyder det, at byggetilladelsen skal opfylde Bygningsreglementets krav. Brandforholdene skal dokumenteres efter de lovmæssige metoder, og kontrollen af disse skal udføres som beskrevet i Bygningsreglementet.

Denne proces med at udfærdige dokumentation kaldes brandteknisk dokumentation.

Formålet med branddokumentationen er at sikre og dokumentere, at et byggeri opfylder Bygningsreglementets krav til brandsikkerhed, som specificeret i BR18, § 506.

I modsætning til tidligere bygningsreglementer stiller BR18 specifikke krav til dokumentation af kontrol for processerne design, projektering og udførelse.

Forsikringskrav

Der kan også opstå situationer, hvor bygningsejeren ønsker at brandsikre sit byggeri på et højere sikkerhedsniveau end det, bygningsreglementet foreskriver. Dette gælder eksempelvis industribyggerier, hvor ekstra brandsikring kan sikre fortsat drift og minimere risikoen for produktionstab. 

Dette assisterer vi naturligvis også gerne med.

Overblik over byggesagsbehandlingen

Når aftaler med byggeprojektets relevante aktører er indgået, kan BrandSyd, din certificeret brandrådgiver, udarbejde dokumentation baseret på projektbeskrivelsen fra bygningsejeren. Denne dokumentation omfatter indplacering i brandklasse samt indsatsforhold i henhold til Bygningsreglementet 2018. Hvis der er behov for afklaring af rammerne for byggeprojektet med kommunen, kan dette ske via en forhåndsdialog.

Dokumentationen skal udarbejdes eller kontrolleres af BrandSyd, som er certificeret brandrådgiver, eventuelt med assistance eller ved uddelegering. Denne dokumentation indsendes til kommunen sammen med ansøgningen om byggetilladelse og en starterklæring, der er udarbejdet og underskrevet af BrandSyd.

Når kommunen har modtaget al relevant dokumentation, fundet den fyldestgørende og gennemført den nødvendige byggesagsbehandling, såsom helhedsvurdering, kan der udstedes en byggetilladelse.

Den projekterende og den udførende

Den projekterende udarbejder et udførelsesgrundlag for projektering, som danner grundlag for udførelsen. Denne dokumentation skal enten udarbejdes eller kontrolleres af BrandSyd, certificeret brandrådgiver, eventuelt med assistance eller ved uddelegering.

Herefter kan den udførende, baseret på den projekterendes udførelsesgrundlag for projektering, udarbejde udførelsesgrundlaget for selve udførelsen.

Det fysiske byggearbejde kan nu påbegyndes. Under byggearbejdet skal der udføres kontrol og udarbejdes dokumentation i form af kontrolrapporter. Denne dokumentation kontrolleres af BrandSyd, certificeret brandrådgiver, eventuelt med assistance eller ved uddelegering.

Færdigmelding

Når byggearbejdet er afsluttet, skal det færdigmeldes til kommunen. Sammen med færdigmeldingen indsendes den brandtekniske dokumentation samt en sluterklæring, udarbejdet og underskrevet af BrandSyd, som er certificeret brandrådgiver.

Når kommunen har modtaget al relevant dokumentation og fundet den fyldestgørende, kan de udstede en ibrugtagningstilladelse, så byggeriet kan lovligt tages i brug.

Dokumentationens processer

For byggeri indplaceret i brandklasse 2-4 skal en certificeret brandrådgiver udfærdige dokumentationen for brandforholdene, som fastlagt i Bygningsreglementet.

Dokumentationen af brandsikring kan opdeles i tre hovedprocesser:

  1. Designprocessen: Her fastlægges den overordnede disponering og planlægning af brandsikringen, herunder brandstrategi og funktionskrav. Disse beslutninger dokumenteres og indsendes til myndighederne sammen med starterklæringen i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse.

  2. Projekteringsprocessen: De brandmæssige funktionskrav og brandsikringstiltag indarbejdes i projektet. Dette omfatter ventilations-, VVS-, konstruktions- og EL-projekter samt arbejde fra arkitekter, akustikere og eventuelt entreprenører, leverandører og producenter. Den certificerede brandrådgiver inddrages ved tvivlsspørgsmål eller projektændringer.

  3. Udførelsesprocessen: De projekterede brandsikringstiltag udføres af entreprenører og/eller leverandører. Gennem alle faser skal brandsikringen og kontrollen heraf dokumenteres nøje.

I alle processor udføres der relevant kontrol i dialog med BrandSyd.

Udfyld formularen og bliv kontaktet.